FORSKJELL PÅ PLA+ OG PLA

PLA og PLA + (PLA pluss) filamenter har en rekke likheter. Men hva gjør dem forskjellige? Lær forskjellene når vi sammenligner dem side om side.

De to vanligste filamenttypene som brukes i FDM-utskrift er PLA og ABS. Begge materialene er termoplastiske og blir formbare når de utsettes for høye temperaturer. PLA har imidlertid en forbedret versjon, kalt PLA +, som antas å ha overlegne funksjoner sammenlignet med vanlig PLA.

I noen sirkler er PLA + definert som PLA med tilsetningsstoffer, men dette legger bare til uklarheten når man prøver å skille den fra vanlig PLA. Det er sant at de to har mange likheter, og du må være opptatt hvis du vil skille et PLA + -trykk fra et PLA-trykk.

I denne artikkelen sammenligner vi disse filamentene og prøver å kaste lys over tvetydigheten til PLA vs PLA +.
Polylactic acid (PLA) er en termoplastisk polymer laget av fornybare ressurser (spesielt maisstivelse eller sukkerrør). Dette gjør det mer miljøvennlig enn andre filamenter som er opprettet på ikke-fornybare måter.

For å lage PLA, legges klar, rå, granulert harpiks i en blenderlignende maskin og blandes med tilsetningsstoffer og pigmenter. Disse gir det spesifikke mekaniske egenskaper og farge. Den endelige blandingen tørkes ved 60–80 ° C. Det granulerte materialet går deretter inn i en ekstruder, hvor det blir oppvarmet, blandet og ekstrudert til fast filament. Det ekstruderte filamentet avkjøles i en rund form og vikles på en spole.

PLA flyter jevnt og forårsaker sjelden trykkproblemer som tilstopping av dyser eller vridning. Den kan brukes til å skrive ut mer detaljerte objekter og vil vanligvis produsere skarpe hjørner uten problemer. Sammenlignet med andre materialer har standard PLA en relativt lav utskriftstemperatur, noe som gjør den praktisk og allsidig for utskrift.

PLA-utskrifter har en tendens til å ha en blank overflate, og mengden glans vil vanligvis avhenge av leverandør, utskriftstemperatur og farge. Filamentet er allment tilgjengelig og betraktes som det “standard” materialet for 3D-utskrift hjemme og på kontoret.

Forvirrende, mange “neste generasjons” filamenter truer med å ta plassen til standard PLA. En av dem er PLA +, derav PLA vs PLA + conundrum.

PLA + / PLA Plus

3D-trykt uglestatue med eSUN PLA + bronse.
3D-trykt uglestatue med bronse eSUN PLA + (Kilde: Jimmy Shaw’s Tidbits via YouTube )

Det er ingen signifikante forskjeller mellom PLA og PLA +. Selv om utskriftsinnstillingene, som utskriftshastighet og temperatur, er praktisk talt de samme, har PLA + en tendens til å ha litt bedre overflatekvalitet, farge eller mekaniske egenskaper.

Avhengig av leverandør er PLA + vanligvis en blanding av annen plast, tilsetningsstoffer eller pigmenter som hjelper til med å forbedre svakhetene ved standard PLA, for eksempel fuktabsorpsjon og sprøhet.En bedre PLA?PLA + / Plus Filament: Hva er det og er det verdt det?

PLA vs PLA + mysteriet blir mer komplisert av det faktum at det ikke er noen standard formulering for å skille mellom PLA og PLA +. Produsenter vil vanligvis legge til modifiseringsmidler og tilsetningsstoffer og forbli tette på formlene. Deretter markedsfører de ganske enkelt produktet sitt som å ha flere fordeler i forhold til standard PLA.

eSUNs PLA + er et perfekt eksempel. Produsenten hevder at den ekstraheres og renses fra maiskorn, og den har høy stivhet, gjennomsiktighet og glans. Dette filamentet er dobbelt så tøft som standard PLA og har ikke noe sprekkproblem, ifølge eSUN.ESUN PLA +

Sammenligning

eSUN PLA +.
eSUN PLA + (Kilde: Think Making via YouTube )

Her er en liste over aspekter som vanligvis er knyttet til PLA +:

  • Overflatestruktur: Standard PLA har en grov overflate både på overflaten av lagene og på den ytre delen av lagene.
  • Overheng:  PLA + har bedre overhengegenskaper som gir mindre streng på den endelige utskriften.
  • Utskriftstemperatur:  PLA + har vanligvis en høyere utskriftstemperatur enn PLA.
  • Refleksjon:  PLA + har en blank refleksjon som hjelper til med å vise den bedre ut.
  • Styrke: Basert på en rekke videoer på YouTube, virker PLA + vanskeligere å bryte. Brukere utsatte den for forskjellige tester, inkludert knusing, vektholding og bøying. Når overstrukket bøyes PLA + mens vanlig PLA smekker.